Een nieuw tijdperk

We leven in een tijdperk waar het internet een hele grote rol speelt in het dagelijkse leven. In het jaar 2000 waren er in totaal 300 miljoen gebruikers verbonden op het internet. In 2013 waren dit 3 miljard mensen. Zoals ik in één van mijn eerste blogs al geschreven heb komt het internet nu ook op in landen die qua ontwikkeling achterlopen op de rest van de wereld. Het hoeft dus niet lang meer te duren tot de hele wereld online is.

Wat heeft het internet allemaal meegebracht
Dankzij het internet zijn er voor mensen zowel privé als zakelijk veel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Door de draadloze technologie staan tegenwoordig veel andere apparaten dan de PC óók in verbinding met het internet. Mobiele telefoons, tablets, spelcomputers, laptops, auto’s en ga zo maar door. Steeds meer apparaten maken gebruik van het internet om zo nieuwe eigenschappen te bieden.

Waar ik vooral op in wil gaan is het effect van het internet op de individuele gebruiker. Dit effect zal ik omschrijven aan de hand van de piramide van Maslow.

De piramide van Maslow
Maslow wilde begrijpen wat mensen motiveerde. Hij was ervan overtuigd dat er een motivatie systeem bestaat dat niet gerelateerd is aan beloningen of onbewuste verlangens. Maslow gaf aan dat mensen gemotiveerd worden om bepaalde behoeftes te vervullen in verschillende fases. Wanneer de behoeftes in een bepaalde fase vervult zijn dan gaat een persoon verder naar de volgende fase. Maslow kwam met een piramide, ook wel de hierarchy of needs genoemd, die de fases in de behoeften weergeeft.

Piramide Maslow

De piramide werkt van onder naar boven. De eerste fase bestaat uit organische en lichamelijke behoeftes. Denk hierbij aan voeding hygiëne gezondheid etc. Wanneer in deze behoeftes voorzien is komt de volgende fase. Hierin spelen de behoeftes naar lichamelijke veiligheid en zekerheid een rol. Zo gaat het model door tot de zelfverwerkelijking bereikt wordt. Deze fase bestaat uit de ontwikkeling tot een uniek mens met een unieke persoonlijkheid en is dus oneindig.

Een groot deel van de behoeftes in deze pyramide zijn tegenwoordig te vervullen met het internet en dat is waar ik op in wil gaan in de komende blog.

Bronnen:
http://www.emerce.nl/achtergrond/infographic-universum-internet
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/70120-piramide-van-maslow.html
http://www.simplypsychology.org/maslow.html

Advertisements
Tagged with: , , , , ,
Posted in Algemeen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: